Έφυγε για το πιεστήριο το τ. 446 της εφημερίδας ΤΥΠΟΣ των Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών, έκδοση της Ομοσπονδίας μας, Θα ακολουθήσει η γνωστή διαδικασία μέχρι να φτάσει στα σπίτια όλων των συναδέλφων μέσω ΕΛΤΑ...
Μπορείτε να διαβάσετε από ΕΔΩ ολόκληρη την εφημερίδα, όπως ακριβώς θα κυκλοφορήσει σε χαρτί...
Για τους συνταξιούχους του ΟΣΕ. Μέλη της Π.Ο.Σ.Σ. είναι τα Σωματεία Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών...
Ο νέος μας ιστότοποσ
Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2025
Ετοιμο και το νέο φύλλο της εφημερίδας μας. Έφυγε για πιεστήριο
Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025
ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ! ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ!!!
Η Ένωση Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου τ. ΣΠΑΠ με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η μετρική γραμμή ‘Κορίνθου Μύλων Καλαμάτας’ θα γίνει ποδηλατόδρομος !!!
Δυστυχώς κάποιοι δεν αγαπούν το ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ και δε σέβονται την περιουσία του Ελληνικού λαού.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα και ζητάμε από τους υπεύθυνους να σταματήσουν κάθε ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή από τους υπεύθυνους Υπουργείο, ΟΣΕ, ΤΕΕ.
Εμείς οι συνταξιούχοι που δώσαμε την ζωή μας για την διατήρηση του Δικτύου της ΣΠΑΠ καλούμε τους συναδέλφους και τους φίλους του σιδηροδρόμου να αγωνιστούμε, ώστε να μην περάσουν τα σχέδια τους και προτείνουμε να λειτουργήσουν άμεσα κάποια τμήματα όπως, προτείνουν και οι τοπικοί παράγοντες, ο προαστιακός στην Καλαμάτα.
Ο Πρόεδρος Ευθύμιος Καραλής
Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2025
ΑΓΣΣΕ: Συμμετέχουμε στα Συλλαλητήρια Διαμαρτυρίας την 1η Οκτωβρίου
Με ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας, η Α.Γ.Σ.Σ.Ε. συμμετέχει στο Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας των ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου 2025 στην Πλατεία Κλαυθμώνος (Πεζόδρομος Κοραή) στις 11.00πμ, το οποίο συμπίπτει με την «Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας».
Κύρια
αιτήματα των συνταξιούχων στο Συλλαλητήριο είναι:
- 1. Απόσυρση της διάταξης στο επερχόμενο νομοσχέδιο που εξαιρεί από την ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων), τις προσαυξήσεις στις συντάξεις των εργαζόμενων συνταξιούχων δημιουργώντας έτσι αντισυνταγματικές διακρίσεις στους συνταξιούχους. Σταθερή και πάγια θέση της Α.Γ.Σ.Σ.Ε. είναι η κατάργηση της ΕΑΣ σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές.
- 2. Η θέση μας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας συμπίπτει με τις θέσεις της ΓΣΕΕ για να υπάρχει χρόνος για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, ώστε σαν εργαζόμενοι να μπορούν να δημιουργήσουν οικογένεια και να αποκτήσουν παιδιά που τόσο έχει ανάγκη η πατρίδα μας.
- 3. Άμεση, και από εφέτος κατάργηση όλης της προσωπικής διαφοράς και όχι από το 2027 και εν συνέχεια το ποσό αυτό να ενσωματωθεί στην κύρια σύνταξη.
- 4. Επιστροφή των αναδρομικών του 11μήνου (Ιούνιος 2015- Μάιος 2016) για όλους τους συνταξιούχους χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα.
- 5. Αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους στο ύψος του πληθωρισμού, με τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και ταυτόχρονη αύξηση του αφορολόγητου ορίου.
- 6. Άμεσα μέτρα για την Ακρίβεια, με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης , έστω και πιλοτικά.
- 7. Να επανέλθει η Εισφορά Ασθενείας στο 4% επί της κύριας σύνταξης και να καταργηθεί η εισφορά από την επικουρική.
- 8. Άμεση ρύθμιση με διαγραφή των αναδρομικών χρεών της τριετίας στις συντάξεις χηρείας που έχουν και δική τους σύνταξη, αφού προηγηθεί το δικαίωμα της επιλογής.
Η σοβαρότητα και η αναγκαιότητα των αιτημάτων μας, επιβάλλει σε όλους μας την Συμμετοχή μας στα Συλλαλητήρια τόσο στην Αθήνα όσο και στις περιφερειακές πόλεις.
ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΤΗΝ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2025
Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025
70 Χρόνια Χορωδίας – Ψυχαγωγικός Όμιλος Σιδηροδρομικών
Η χορωδία του Ψυχαγωγικού Ομίλου Σιδηροδρομικών, γιορτάζοντας τα 70 χρόνια συνεχούς παρουσίας της στα πολιτιστικά δρώμενα και την προσφορά, θα πραγματοποιήσει δύο συναυλίες στη Βόρεια Ελλάδα αφιερωμένες στον Ελληνικό Σιδηρόδρομο και τους Συναδέλφους Σιδηροδρομικούς.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΚΑΡΑΠΑΝΤΣΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ,
θεατρική σκηνή «ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ», Μεγ. Αλεξάνδρου 24, Αμπελόκηποι
το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2025, ώρα 19:30
ΦΛΩΡΙΝΑ, ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ,
την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025, ώρα 19:30
Διευθύνει: ο ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2025
24ωρη Γενική Απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ την 1η Οκτωβρίου
Σε Γενική απεργία προχωρούν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την 1η Οκτωβρίου 2025 αναδεικνύοντας έτσι τα κοινά συμφέροντα των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι η πρώτη δυναμική αντίδραση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, πρόσφατα...
Στην ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ τονίζει:
Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να επενδύει στον κοινωνικό αυτοματισμό γιατί όχι μόνο γνωρίζουμε πως δεν υπάρχουν «οάσεις και Σινικά τείχη» στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, αλλά και γιατί στον δημόσιο τομέα εργάζονται χιλιάδες εργολαβικοί και συμβασιούχοι συνάδελφοι
Όχι στους μισθούς πείνας. Όχι στις 13 ώρες δουλειάς, όχι στα εξαντλητικά ωράρια που διαλύουν τη ζωή των εργαζομένων. Τα συνδικάτα οφείλουν να δώσουν από κοινού τη μάχη για να μην περάσει αυτό το «έκτρωμα».
Την 1η του Οκτώβρη απεργούμε και διεκδικούμε:
Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού και αυξήσεις στις αποδοχές μας για να ζούμε με αξιοπρέπεια.
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και στο Δημόσιο.
Κατάργηση του Νέου Πειθαρχικού Δικαίου.
Να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο για το 13ωρο. 35ωρο-πενθήμερο για όλους τους εργαζόμενους.»
Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2025
Με αφορμή τη ΔΕΘ: Στατιστική ευμάρεια-Κοινωνική πρόκληση
Οι πολυαναμενόμενες εξαγγελίες της ΔΕΘ τελικά επιβεβαίωσαν την παροιμία: «Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι…».
Και ο Σεπτέμβρης δεν προσφέρεται για κεράσια…
Από τις κυβερνητικές εξαγγελίες:
-Οι περισσότεροι συνταξιούχοι έμειναν εκτός. Το ετήσιο εισόδημα της πλειονότητας είναι κάτω από 10.000 ευρώ (833€ το μήνα), όριο για το οποίο δεν προβλέφθηκε καμία αλλαγή στη φορολογική κλίμακα.
-Το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους δεν τιμαριθμοποιήθηκε.
-Οι νέες «αυξήσεις» για το 2026 αναφέρθηκαν στο 2,35%, όταν ο επίσημος πληθωρισμός «τρέχει» ήδη σε ρυθμούς 3%.
-Για 4η συνεχή χρονιά δεν προβλέπονται αναπροσαρμογές στις επικουρικές συντάξεις 1,3 εκ. δικαιούχων, κάτι που αφορά το σύνολο των μισθωτών/συνταξιούχων.
-Περισσότεροι από 650.000 συνάδελφοί μας θα λάβουν το 2026 την μισή αύξηση λόγω «προσωπικής διαφοράς».
-Τα αναδρομικά της περιόδου 2015-16, κάτι που αποτελεί υποχρέωση συμμόρφωσης της κυβέρνησης έναντι των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν αποδόθηκαν.
-Η Εισφορά «Αλληλεγγύης» Συνταξιούχου (ΕΑΣ), όχι απλά παραμένει σαν δεύτερη φορολογία φυσικών προσώπων, αλλά διατηρείται στην πιο άδικη εφαρμογή ιστορικά σε όλα τα φορολογικά συστήματα: όταν η σύνταξη υπερβαίνει ένα ποσό, το ποσοστό της παρακράτησης μεγαλώνει και εφαρμόζεται (επιπίπτει) στο σύνολο των αποδοχών, από το πρώτο ευρώ.
-Η κυβέρνηση απέφυγε και πάλι να δεσμευτεί για την 13η και 14η σύνταξη.
Η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος (ΑΓΣΣΕ) αξιολογεί τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες πολύ κατώτερες των προσδοκιών μας, με εξαίρεση την σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς μέχρι το 2027, που πράγματι έστω και έτσι αίρει μια μεγάλη διαχρονική αδικία για τους 670.000 συνταξιούχους, την οποία κατά δηλώσεις Κατρούγκαλου θα… έλυνε η ζωή!!!
Τα 2,5 εκ. των συνταξιούχων συνεχίζουμε να έχουμε απώλειες στο διαθέσιμο εισόδημά μας.
Η αναγκαία κοινωνική συνοχή απαιτεί ριζοσπαστικές αλλαγές και δεν μπορεί να στηρίζεται σε "νησίδες" ευημερίας γύρω από το τραπεζικό σύστημα ή την επιχειρηματική ελίτ.
Η ΑΓΣΣΕ θα εντείνει τους αγώνες της εν όψει του προϋπολογισμού και του νέου έτους για αξιοπρεπή διαβίωση και εισοδηματική βελτίωση στην καθημερινή μας ζωή.
Το Γραφείο Τύπου της ΑΓΣΣΕ
Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2025
ΑΓΣΣΕ: Όλοι στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ στις 6/9/2025
Χωρίς σαφές κοινωνικό-αναπτυξιακό πλαίσιο για τη χώρα και τους δοκιμαζόμενους πολίτες της, μόνο με ευχολόγια, επιδόματα και δήθεν «ανακουφιστικά πακέτα», διεξάγεται η δημόσια συζήτηση εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και του νέου οικονομικού έτους.
Η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) βρίσκεται ξανά στους δρόμους του Αγώνα. Σε συνεργασία με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού (ΓΣΣΕ) και δημόσιου τομέα (ΑΔΕΔΥ) δεν θα επιτρέψουμε να εξελιχθεί η εκδήλωση για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης σε μια "κυβερνητική φιέστα" χωρίς να πάρουμε απαντήσεις για τα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων.
Παράλληλα, καλούμε τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους μέλη μας απ όλη την Ελλάδα και, κυρίως, την Μακεδονία, να οργανώσουν τη συμμετοχή των συνταξιούχων στο Συλλαλητήρια ώστε να υπολογίσουν στους σχεδιασμούς τους και την αγανάκτησή μας που 15 χρόνια συνεχίζει να υποβαθμίζεται η ποιότητα και το βιοτικό επίπεδο της ζωής μας.!
Θα δώσουμε μαχητικό και αγωνιστικό «παρών» το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2025 στις 6 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Διεκδικούμε:
Κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», χωρίς μείωση της σύνταξης και χορήγηση κατ΄έτος των ετησίων αυξήσεων σε όλους τους συνταξιούχους.
Κατάργηση της Εισφοράς «Αλληλεγγύης» Συνταξιούχου (ΕΑΣ) στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις, που αποτελεί την δεύτερη και πιο επώδυνη φορολογική επιβάρυνση.
Επιστροφή των αναδρομικών του 11μηνου(Ιούνιος 2015- Μάιος 2016).
Επαναφορά της 13ης & της 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους, με πρώτο βήμα τον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων των προ του νόμου Κατρούγκαλου συνταξιούχων, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και ο 13ος &14ος μισθός για τους οποίους καταβλήθηκαν όλα τα εργασιακά χρόνια ασφαλιστικές εισφορές.
Αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους στο ύψος του πραγματικού πληθωρισμού.
Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και αύξηση του αφορολόγητου ορίου.
Μέτρα για την ακρίβεια- Μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και στα τρόφιμα.
Άμεση ρύθμιση, τώρα, με την διαγραφή των αναδρομικών χρεών στις-στους λήπτριες –λήπτες συντάξεων χηρείας που λαμβάνουν και δική τους σύνταξη και που η τακτοποίηση δεν έγινε στην τριετία, με αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας και του e-ΕΦΚΑ.
Να περιοριστεί η εισφορά υγείας στο 4% επί της κύριας σύνταξης μόνο, καθώς και να μειωθεί η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.
Καλούμε όλες και όλους τους συνταξιούχους να δώσουμε μαχητικά, αγωνιστικά και μαζικά το «παρών» στο Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας στα πλαίσια της ΔΕΘ το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2025 στις 6 μ.μ. στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ , ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΜΕ ΕΛΠΙΔΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟΧΩΝ
Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2025
Πρόσκληση για τις 5/9 στη Θεσσαλονίκη. Ενημέρωση από την ΑΓΣΣΕ
Σας καλούμε στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσει η Α.Γ.Σ.Σ.Ε. στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2025 και ώρα 18.00 στην Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (Βενιζέλου 30, 4ος όροφος), όπου θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από πλευράς Α.Γ.Σ.Σ.Ε. για όλα τα θέματα των συνταξιούχων και θα οριστεί Περιφερειακή Επιτροπή της Α.Γ.Σ.Σ.Ε. Βορείου Ελλάδας.
Τρίτη 22 Ιουλίου 2025
Ολοταχώς πίσω οι τράπεζες, μετά τη αποδοκιμασία...
Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), σταθερά προσηλωμένη στην προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση της κυβέρνησης να καταργηθούν οι χρεώσεις για αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ, ανεξαρτήτως τραπεζικού δικτύου ή ιδιοκτησίας του ΑΤΜ.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της τεκμηριωμένης αναφοράς που απέστειλε η ΕΕΚΕ στις 21 Ιουλίου 2025 προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, επισημαίνοντας τις καταχρηστικές και επιβαρυντικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν, ιδιαίτερα μετά την ανάθεση της λειτουργίας 850 ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς στην εταιρεία Cashflex.
Η ΕΕΚΕ ανέδειξε πως οι προμήθειες έως και 2,10 ευρώ ανά συναλλαγή, σε συνδυασμό με την ελλιπή ενημέρωση των πολιτών, παραβιάζουν τις αρχές της διαφάνειας, της προσβασιμότητας και της καθολικής εξυπηρέτησης, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή οδηγία PSD2 και τη σχετική νομοθεσία.
Σε συνέχεια της δημόσιας συζήτησης και της κοινωνικής αντίδρασης, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πιερρακάκης ανακοίνωσε πως οι εν λόγω χρεώσεις μηδενίζονται, προστατεύοντας έτσι εκατομμύρια καταναλωτές, με έμφαση στους πολίτες που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, στα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και σε όσους δεν έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές ψηφιακές συναλλαγές.
Η ΕΕΚΕ χαιρετίζει την παρέμβαση αυτή, επισημαίνοντας ότι οι συλλογικές φωνές των καταναλωτών μπορούν να επιφέρουν ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές. Θα συνεχίσει με συνέπεια να παρεμβαίνει σε ζητήματα που θίγουν το εισόδημα, την ποιότητα ζωής και την αξιοπρέπεια των πολιτών.
Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025
Κυκλοφορεί ήδη η νέα εφημερίδα της ΠΟΣΣ τ. 445
Τι κι αν ήταν καλοκαίρι, Ιούλιος και καύσωνας, εμείς δουλέψαμε συντονισμένα με τη Διοίκηση και τα Σωματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών (ΠΟΣΣ) και μέσα σε δυο τρεις μέρες ολοκληρώσαμε το τεύχος 445. Το απόγευμα της 9/7/2025 στάλθηκε στο πιεστήριο για εκτύπωση και αναμένεται να ακολουθήσει τα βήματα που είναι απαραίτητα. Βιβλιοδεσία, σακουλοποίηση, ετικέτες και αποστολή μέσω των ΕΛΤΑ στα σπίτια όλων των συνταξιούχων σιδηροδρομικών, όπου κι αν βρίσκονται στην Ελλάδα. Διαβάστε το πρώτοι ΕΔΩ, όπως ακριβώς θα κυκλοφορήσει, τυπωμένο.
Κυριακή 22 Ιουνίου 2025
Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025
Νέο τεύχος του ΤΥΠΟΥ, λίγο πριν φύγουμε για καλοκαίρι...
Προς το τέλος του Ιουνίου έχει προγραμματιστεί Δ.Σ. στην ΠΟΣΣ και καθώς θα έρθουν συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα, αναμένεται να παραδώσουν και την ύλη για τη νέα εφημερίδα της Ομοσπονδίας μας. Θα διευκόλυνε πολύ τα πράγματα, αν ήταν σε ηλεκτρονική έκδοση, αλλά όπως και να έχει, είτε χαρτί, είτε οτιδήποτε άλλο, το φύλλο θα βγει, όπως έχει προγραμματιστεί και μετά, οι συνάδελφοι θα φύγουν για καλοκαιρινές διακοπές...
Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025
ΑΓΣΣΕ: Όχι στη Γενοκτονία στη Γάζα
Κάτω από τη μύτη της «πολιτισμένης» κοινωνίας, μπροστά στα αποσβολωμένα μάτια της ανθρωπότητας συντελείται μια νέα εθνοκάθαρση στη Γάζα.
Οι φρικαλεότητες του Ισραηλινού στρατού και του Νετανιάχου έχουν υπερβεί κάθε όριο. Ακόμη και αυτό της ανθρωπιστικής καταστροφής.
Οι συνταξιούχοι καταδικάζουν απερίφραστα τη σφαγή των μικρών παιδιών και των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Ο εσκεμμένος υποσιτισμός και το αίμα των αθώων, μας συγκλονίζει. Το έγκλημα πρέπει να σταματήσει.
Η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) καλεί την κυβέρνηση να ενώσει τη φωνή της με τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρωτοβουλία προκειμένου να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού Λαού.
Οι συνταξιούχοι απαιτούν:
- Να σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση «Δύο Κρατών», ώστε Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να ζήσουν ειρηνικά.
- Να επιτρέψει το Ισραήλ την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι εικόνες των παιδιών της Γάζας μοιάζουν ανατριχιαστικά με τις εικόνες στα κρεματόρια του Ναζισμού.
- Να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.
Οι ηγέτες της Ευρώπης και οι κοινωνίες μας έχουν ιστορικό χρέος να μην επιτρέψουν το έγκλημα του Νετανιάχου να ολοκληρωθεί.
Πέμπτη 29 Μαΐου 2025
Συνάντηση του Προεδρείου της ΠΟΣΣ με την Υφυπουργό Άννα Ευθυμίου
Συνάντηση εργασίας με την Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άννα Ευθυμίου είχε στις 28/5/25 αντιπροσωπεία της ΠΟΣΣ αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Καραλή Ευθύμιο, τον Γενικό Γραμματέα Μεγαλοοικονόμου Γιάννη και τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Σωματείου Συν/χων Σιδηροδρομικών "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ" Τζήκα Νικόλαο και Χατζηκωνσταντίνου Παύλο, αντίστοιχα.
Κατά την συζήτηση ετέθησαν τα παρακάτω θέματα προς συζήτηση:
- Προσωπική διαφορά
- Εισφορά Αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ)
- Αναδρομικά 11μήνου
- Διπλή κράτηση ασθενείας (κύρια & επικουρική)
- Συντάξεις χηρείας
- ΑΓΣΣΕ - Κοινωνικός εταίρος
- Καθυστέρηση επικουρικών συντάξεων
Για όλα τα παραπάνω θέματα έγινε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση, δεδομένων και των σχετικών γνώσεων της κας Υφυπουργού, γύρω από όλα τα συνταξιοδοτικά ζητήματα λόγω της προηγούμενης ενασχόλησής της.
Από τη συζήτηση διεφάνει ότι η Υφυπουργός θα βοηθήσει για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τους συνταξιούχους.
Ειδικά για το θέμα της καθυστέρησης απόδοσης των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες καθυστερούν και πάνω από 2 χρόνια, η κ. Υπουργός άκουσε τις προτάσεις μας, τις βρήκε θετικές και μας διαβεβαίωσε ότι θα τις συζητήσει στην επόμενη συνάντηση με το ΕΤΕΑΕΠ
Ολοκληρώνοντας την συνάντηση μας αυτή που ήταν ενδιαφέρουσα και ουσιαστική, αναμένουμε σε σύντομο χρόνο την απάντησή της για όλα όσα συζητήσαμε.
Παρασκευή 23 Μαΐου 2025
Η ΑΓΣΣΕ ζητά διαφάνεια και Λογοδοσία στην Διαχείριση του ΑΚΑΓΕ και της Ακίνητης Περιουσίας του e-ΕΦΚΑ
Πρωτοβουλίες για την διαφάνεια στην διαχείριση και την διασφάλιση της περιουσίας του ΕΦΚΑ αναλαμβάνει η Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ).
Σε ειδική συνεδρίαση της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας αποφασίστηκαν συντονισμένες δράσεις για την βελτίωση της απόδοσης και την αποκάλυψη φαινομένων καταδολίευσης της περιουσίας των ασφαλισμένων προς δύο κατευθύνσεις:
- Την αναζήτηση στοιχείων (πληρωμών, κρατήσεων, αποδόσεων, διαμόρφωση Ειδικού Αποθεματικού κ.α.) και την αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών του «Κουμπαρά» των ασφαλισμένων, του γνωστού ΑΚΑΓΕ. Τόσο για τις εισφορές των νυν συνταξιούχων, όσο και ως προς τη συμμετοχή σε αυτόν του δημοσίου από τα έσοδα του ΦΠΑ και τις αποκρατικοποιήσεις/έρευνες για Υδρογονάνθρακες, όπως σχετικά προβλέπεται.
Προς τούτο η ΑΓΣΣΕ διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν την καταδολίευση των αποθεματικών του ΑΚΑΓΕ, ακόμη και την… δανειοδότηση του ΕΦΚΑ, ενώ είναι οφειλέτης των εισφορών των συνταξιούχων που παρακρατούνται κάθε μήνα, αλλά δεν αποδίδονται στον «Κουμπαρά» των ασφαλισμένων, καθώς και την μη απόδοση πόρων από τον ΦΠΑ (4% των εισπράξεων) και τις αποκρατικοποιήσεις. - Τη διαχείριση και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, ειδικά μετά τη κατάργηση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Εταιρείας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.). Ειδικά από την στιγμή που μένουν κλειστά και ρημάζουν δεκάδες ακίνητα του Ασφαλιστικού, όταν ο ΕΦΚΑ, η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), τα Εργατικά Κέντρα (που επιχορηγούνται από την ΔΥΠΑ) κ.α. καταβάλλουν δεκάδες εκατομμύρια σε ενοίκια για την στέγαση των υπηρεσιών τους.
Προς τούτο η ΑΓΣΣΕ θα αποστείλει επιστολές προς την Διοίκηση του ΕΦΚΑ και τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας κ.Νίκη Κεραμέως και Οικονομίας και Οικονομικών κ.Κυριάκο Πιερρακάκη προκειμένου να μας παρουσιάσουν τους ετήσιους ισολογισμούς, την επενδυτική εικόνα του ΑΚΑΓΕ, το σύνολο των αποθεματικών αυτού καθώς και τις οφειλές τόσο του ΕΦΚΑ όσο και του δημοσίου.
Εκτός του νόμιμου ενδιαφέροντος των συνταξιούχων για την διασφάλιση, τη διαχείριση και την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του e ΕΦΚΑ σε βάθος χρόνου, η ΑΓΣΣΕ ενδιαφέρεται για την τύχη και των εισφορών που καταβάλουν οι συνταξιούχοι υπέρ του ΑΚΑΓΕ.
Δεν μπορεί οι συνταξιούχοι να πληρώνουν αγόγγυστα κάθε μήνα διπλές εισφορές (εφορία και Εισφορά «Αλληλεγγύης») και τα χρήματα αυτά να μην γνωρίζουμε πώς και πού τοποθετούνται. Ούτε είναι αποδεκτό να διατηρείται αναλλοίωτος ο ληστρικός τρόπος επιβολής της ΕΑΣ όταν ήτανε η πρώτη μνημονιακή κράτηση που επιβλήθηκε στους συνταξιούχους από το 2010 και είναι και η τελευταία που παραμένει, τη στιγμή μάλιστα που έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους είχε εφαρμοστεί τότε. Απαίτηση όλων των συνταξιούχων είναι να καταργηθεί αυτή η μνημονιακή εισφορά για την οποία δυστυχώς γίνεται “γενναία” μηνιαία παρακράτηση τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική σύνταξη.
Πέμπτη 8 Μαΐου 2025
Δευτέρα 28 Απριλίου 2025
Πρωτομαγιά 2025: Για ένα βιώσιμο παρόν-Για ένα καλύτερο μέλλον
Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους συνταξιούχους εν μέσω της μεγάλης ακρίβειας, της υπερφορολόγησης και των χαμηλών έως μηδενικών αυξήσεων στις συντάξεις τους.
Μετά από 15 χρόνια οικονομικής, υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, οι συντάξεις βρίσκονται πολύ κοντά στα επίπεδα των συντάξεων που προέκυψαν από τις βάρβαρες περικοπές στα μνημονιακά χρόνια τόσο στις Κύριες όσο και στις Επικουρικές , όταν σήμερα έχει σχεδόν επανέλθει το ΑΕΠ της χώρας και έχουν εκτοξευτεί τα κέρδη των ολιγοπωλίων.
Η Πρωτομαγιά του 2025 βρίσκει τους συνταξιούχους:
· Με αυξήσεις (2,4%) κάτω του επίσημου πληθωρισμού (2,7%).
· Με περισσότερους από 600.000 συνταξιούχους να μην παίρνουν καμία αύξηση για τρίτη συνεχή χρονιά λόγω προσωπικής διαφοράς.
· Με εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους να υπόκεινται σε διπλή φορολόγηση, τόσο προς την εφορία με βάση την φορολογική κλίμακα, όσο και μέσω της «Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων» (ΕΑΣ).
· Με τις επικουρικές συντάξεις σε 1,3 εκ. δικαιούχους να μην έχουν αναπροσαρμοστεί εδώ και 15 χρόνια, ενώ υπόκεινται και αυτές σε διπλή φορολόγηση με 10% λόγω ΕΑΣ για μικτά ποσά πάνω από 300 ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουν εκφυλιστεί σε απλά χαρτζιλίκια.
· Με τις πενιχρές αυξήσεις να απορροφώνται από την εφορία καθώς δεν έχει αυξηθεί το αφορολόγητο όριο ούτε έχουν τιμαριθμοποιηθεί οι φορολογικές κλίμακες.
· Στα φαρμακεία να πληρώνουμε για την έκδοση της συνταγής ένα ευρώ και στα διαγνωστικά κέντρα χαράτσι 2-3 ευρώ για κάθε εξέταση.
· Με τους 2 στους 3 συνταξιούχους να ζουν με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα και τόσο τα Χριστούγεννα όσο και το περασμένο Πάσχα η πολιτεία τους αγνόησε. Δεν δέχθηκε την πρόταση της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος (ΑΓΣΣΕ) για έκτακτη οικονομική ενίσχυση ενόψει εορτών.
Η ΑΓΣΣΕ καλεί όλους τους συνταξιούχους, μαζί με τους εργαζόμενους να λάβουν μαζικά μέρος στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις που διοργανώνουν τα τοπικά Εργατικά Κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα την Πέμπτη 1η Μάη.
Στην Αθήνα οι συνταξιούχοι θα δώσουμε αγωνιστικό «παρών» στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 π.μ., στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει η ΓΣΕΕ μαζί με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).
Διεκδικούμε ένα βιώσιμο παρόν για εμάς και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας!
Το Γραφείο Τύπου της ΑΓΣΣΕ