Ο νέος μας ιστότοποσ

Το κάναμε όταν το παλιό Blog έπαψε να υποστηρίζεται από το e-mail που το είχαμε "κουμπώσει" πάνω του. Από ΕΔΩ μπορείτε να δείτε και το παλιό...

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο, «ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μην αρρωστήσετε και να μη μεταδώσετε κάποια αρρώστια» είναι το πλύσιμο των χεριών. Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να κολλήσετε γρίπη ή κρυολόγημα είναι να τρίψετε τη μύτη ή τα μάτια σας όταν τα χέρια σας έχουν μολυνθεί από μικρόβια. Η καλύτερη άμυνά σας σε μια τέτοια μόλυνση είναι το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Οι καλές συνήθειες υγιεινής μπορούν επίσης να εμποδίσουν τη μετάδοση πιο σοβαρών παθήσεων, όπως η πνευμονία και οι διαρροϊκές ασθένειες, οι οποίες κάθε χρόνο προκαλούν τον θάνατο δύο και πλέον εκατομμυρίων παιδιών κάτω των πέντε ετών. Ακόμα και η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με την απλή συνήθεια του πλυσίματος των χεριών.

Υπάρχουν μερικές περιπτώσεις στις οποίες το πλύσιμο των χεριών είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να προστατέψετε τόσο τη δική σας υγεία όσο και των άλλων. Πρέπει να πλένετε τα χέρια σας:
Μετά τη χρήση της τουαλέτας.
Αφού αλλάξετε πάνες ή βοηθήσετε κάποιο παιδί να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα.
Πριν και μετά την περιποίηση μιας πληγής ή ενός τραύματος.
Πριν και μετά την επαφή με κάποιον ασθενή.
Πριν την ετοιμασία, το σερβίρισμα ή την κατανάλωση φαγητού.
Αφού φταρνιστείτε, βήξετε ή φυσήξετε τη μύτη σας.
Αφού αγγίξετε κάποιο ζώο ή περιττώματα ζώων.
Αφού πετάξετε τα σκουπίδια.

Και μη θεωρείτε δεδομένο ότι καθαρίζετε τα χέρια σας με τον σωστό τρόπο. Μελέτες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό εκείνων που χρησιμοποιούν τις δημόσιες τουαλέτες δεν πλένουν κατόπιν τα χέρια τους ή δεν τα πλένουν σωστά. Πώς πρέπει να πλένετε τα χέρια σας;
Βρέξτε τα χέρια σας με καθαρό τρεχούμενο νερό και προσθέστε σαπούνι.
Τρίψτε τα μεταξύ τους για να δημιουργηθεί αφρός, και μην ξεχάσετε να καθαρίσετε τα νύχια, τους αντίχειρες, τη ράχη κάθε χεριού και την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα.
Συνεχίστε το τρίψιμο για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
Ξεπλύντε με καθαρό τρεχούμενο νερό.
Στεγνώστε με καθαρή πάνινη ή χάρτινη πετσέτα.
Αυτά τα μέτρα είναι απλά αλλά μπορούν να εμποδίσουν τη μετάδοση μιας ασθένειας και να σώσουν ζωές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου