Ο νέος μας ιστότοποσ

Το κάναμε όταν το παλιό Blog έπαψε να υποστηρίζεται από το e-mail που το είχαμε "κουμπώσει" πάνω του. Από ΕΔΩ μπορείτε να δείτε και το παλιό...

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Διαβεβαιώσεις πως δεν θα γίνουν και άλλες μειώσεις

Νέες υποσχέσεις στους συνταξιούχους για εξόφληση των εφάπαξ και απονομή των συντάξεων μέσα σε τρεις μήνες έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χωρίς ωστόσο, να καταφέρει να τους πείσει. Δεν πείσθηκαν ούτε με τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις συντάξεων και πως δεν έχει ζητηθεί από τους δανειστές η περικοπή της προσωπικής διαφοράς.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, Δημοσίου,  ΟΑΕΕ, ΠΟΣΕ OAEE, ΕΛΤΑ, ΝΑΤ και ΟΣΕ, στους οποίους «παρουσίασε την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το ασφαλιστικό σύστημα, έχοντας χάσει 100 δισ. ευρώ με σειρά παρεμβάσεων από το 1950 και ως το καταστροφικό PSI. Επεσήμανε πως ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν το 2010 ταμειακό πλεόνασμα 2,25 δισ. ευρώ, το 2015 η κυβέρνηση παρέλαβε ένα ταμειακό έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ» προσθέτουν.
Ωστόσο, οι συνταξιούχοι δεν πείσθηκαν από τις υποσχέσεις του κ.Τσίπρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συντονιστικού οργάνου του Δήμος Κουμπούρης δεν έπεισαν οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού πως δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις και πως δεν έχει ζητηθεί από τους θεσμούς η περικοπή της προσωπικής διαφοράς.
Οι συνταξιούχοι άσκησαν επίσης κριτική για το γεγονός ότι το έκτακτο εφάπαξ επίδομα που τους δόθηκε τον Δεκέμβριο ονομάστηκε 13η σύνταξη και οι συνταξιούχοι ζήτησαν να παίρνουν κανονικά τα δώρα τους.
Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν πως «ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι όλες οι εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις με αίτηση μέχρι και 12 Μαΐου 2016, θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του Οκτωβρίου και θα καταβληθούν οι σχετικές συντάξεις». Από εκεί και πέρα, «κάθε νέα αίτηση συνταξιοδότησης θα οδηγεί στην απόδοση της σύνταξης μέσα σε 3 μήνες. Αυτή η εξέλιξη σταματά την ως τώρα πρακτική της καθυστέρησης καταβολής της σύνταξης για διάστημα ακόμη και τριών χρόνων. Γίνεται δε εφικτή χάρη στη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και την έκτακτη χρηματοδότησή του με  859 εκατ. ευρώ».
Όλα τα εκκρεμή εφάπαξ επιδόματα, που είχαν παγώσει από το 2013 και έχουν ήδη αρχίσει να καταβάλλονται, θα έχουν καταβληθεί στους συνταξιούχους ως τον Ιούνιο του 2017, διαβεβαιώνουν οι κύκλοι της κυβέρνησης. Το δε, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ανανεώνεται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, με σταθερή χρηματοδότηση 60 εκατ. ευρώ και ανανέωση όλων των σχετιζόμενων συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.
Παράλληλα, «συμφωνήθηκε η περαιτέρω διαβούλευση μεταξύ υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων, για την επίλυση επιμέρους θεμάτων, στο πλαίσιο και της κατάρτισης του κανονισμού ασφάλισης και λοιπών παροχών του ΕΦΚΑ».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «η κυβέρνηση ενόψει της αξιολόγησης, δεν πρόκειται να δεχθεί να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα για μετά το 2018, παρά μονάχα την επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, για έναν και μόνο χρόνο. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι με τα δεδομένα της δυναμικής της οικονομίας, είναι βέβαιο ότι ο μηχανισμός δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί. Αντιθέτως, το πιθανότερο είναι ότι,  όπως συνέβη και φέτος με την χορήγηση 13ης σύνταξης, θα επιτευχθεί υπερ-πλεόνασμα που θα κατευθυνθεί στους κοινωνικά ασθενέστερους» καταλήγουν οι κύκλοι της κυβέρνησης.
  • Από το http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου